Docenten

Rebecca de Kroon

Dans zit in mijn hart en loopt als een rode draad door mijn leven. Na het afronden van de dansacademie ben ik jaren werkzaam geweest als dansdocent in diverse stromingen en voor verschillende doelgroepen. Daarnaast hield ik me o.a. ook bezig met dansprojecten op scholen, maakte choreografieën voor verschillende gezelschappen en stond zelf op het podium.
Helaas raakte ik mijn passie steeds meer kwijt en koos ervoor om mijn horizon te verbreden.
Dit leidde ertoe dat ik in de arbeidsbemiddeling terecht ben gekomen waar mijn nieuwsgierigheid naar de mens nog meer werd aangewakkerd. Volgde daar verschillende interne opleidingen en startte zelfs een eigen bureau mee op. Uiteindelijk brandde ik na jarenlang, heel hard werken, op.

Het was tijd om mijn passie weer te gaan volgen, maar dan wel op een andere manier. Ik wilde af van de vorm, van hoe het eruit ziet. Ik wilde mensen laten ervaren dat dansen je meer kan brengen.

Zo kwam ik in 2015 terecht bij de Opleiding Danscoaching. Alles viel weer op zijn plek en ik ontdekte de dans op een andere manier, een manier die bij mij paste. Ik leerde de vorm los te laten en ervaarde wat dans intern met je doet. Wat een verrijking! Sindsdien ben ik verbonden gebleven aan de opleiding en sinds januari 2023 eigenaar van de opleiding. En echt elke dag ben ik nog dankbaar dat ik dit werk mag doen en het verder mag verspreiden.

Voor mij brengt danscoaching je naar onbewuste lagen, de kern, daar waar het om gaat.
En ik vind het elke keer weer fascinerend om te zien hoe wijs je lijf eigenlijk is en hoe het je echt verder op weg helpt.’

Mariëlle Peerenboom – Docent in opleiding

Als kind deed ik auditie aan het conservatorium in Den-Haag. Ik werd niet aangenomen en dacht dat een carrière in de dans er voor mij niet in zat. Ik vervolgde mijn weg en ik werd psychiatrisch verpleegkundige. Dans was er altijd maar ik raakte meer en meer in mijn hoofd. Totdat ik de opleiding danscoaching ontdekte en er een wereld voor me open ging. Daar leerde ik weer voelen en wist ik weer wat het was om een lichaam te hebben.  

Inmiddels combineer ik beide werelden en ben ik werkzaam als danscoach in de zorgsector.  Ik (dans)coach zowel medewerkers, als patiënten en mantelzorgers. Dans betekent voor mij puur in verbinding zijn met jezelf en met de ander. En ik ben dan ook ontzettend blij dat ik dit vak kan doorgeven aan steeds meer nieuwe danscoaches.

Eefje Huntink – Docent in opleiding

Zelfs voordat ik kon lopen, danste ik al. Staand aan een tafeltje, bewegend op de maat van de muziek. Ik volgde mijn hart, studeerde af aan de dansacademie en werkte jarenlang als dansdocent en professioneel danseres. Toen ik uiteindelijk besloot te stoppen met dansen was dit een bewuste keuze, toch viel ik in een diep gat…

Stress en paniek overvielen me. Er ontstond een zoektocht die drie jaar duurde. Ik wilde meer diepgang, een verschil kunnen maken. Mijn oog viel op danscoaching. De methode verbaasde, verraste en ontroerde me. It moved me, letterlijk en figuurlijk! Zo vond ik een nieuwe weg, een nieuwe missie, een nieuw begin. Waarbij ik al mijn kennis en ervaring uit de danswereld kan toepassen om anderen verder te helpen, als danscoach.

Caroline Renette
gastdocent

‘Toen ik in 2006 zelf startte als student aan de Opleiding tot Danscoach, had ik niet kunnen bedenken hoeveel dit vak mij zou brengen. Ik was vooral
coach en geen danser. Dansen deed ik op feestjes, overigens met veel plezier. Intuïtief wist ik dat danscoaching extra diepte in mijn vak zou brengen. De
opleiding was voor mij één grote ontdekkingsreis. Naast nieuwe professionele
mogelijkheden werd ik persoonlijk steeds vrijer en kreeg ik meer zelfvertrouwen. Puur door mijn lichaamsbewustzijn te vergroten. Dit te
integreren in mijn werk, is de beste keuze die ik ooit in mijn praktijk heb gemaakt.

Samen met Jaap van Manen heb ik in 2012 de ODC opgezet en heb vanaf toen mijn liefde voor dit vak doorgegeven. Sinds begin dit jaar heb ik het stokje overgedragen aan Rebecca en houd ik me bezig met verdiepingsmodules en basiscoachvaardigheidstrainingen bij de ODC.
mijn werk voor de ODC werk ik in mijn eigen praktijk OpEigenWijze. Een naam die ik overigens
niet voor niets heb gekozen. Ik ben zelf namelijk nogal eigenwijs. Doe de
dingen graag op mijn manier, zonder rigide protocollen en hokjes. Wel met een
rotsvast vertrouwen in ieders EigenWijsheid.’

Jaap van Manen
gastdocent

Na mijn studie theologie werd ik opgeleid als docent dansexpressie en lifecoach. Vanuit mijn jaren lange ervaring als dansdocent ontwikkelde ik vervolgens de nieuwe discipline danscoaching. Samen met Caroline leidde ik van 2013 tot 2018 de ODC. Ik werk nog steeds als lifecoach en danscoach in binnen- en buitenland vanuit MOBILE – bureau voor dans en coaching.

Over het nieuwe vak heb ik 2 boeken geschreven:
Danscoaching – persoonlijke ontwikkeling door fysieke en mentale expressie (2012);
Dansend tot je essentie – bewust zijn in beweging en verbondenheid (2019).

In 2022 verscheen zijn boek:
– De androgyne man – de dans van het vrouwelijke en mannelijke in de man