Hoe het ooit begon …

Danscoaching is ontwikkeld door Jaap van Manen.
Als docent dansexpressie ontdekte hij dat voor hem het persoonlijke proces van de danser belangrijker was dan de creatieve of dansante ontwikkeling. Al in 1998 startte hij met het individueel begeleiden van mensen via dans en volgde hij een opleiding tot lifecoach. Van daaruit ontstond in 2004 de nieuwe discipline: danscoaching. In danscoaching verbond Jaap de uitgangspunten van coaching met die van de methodiek dansexpressie. Hierdoor ontstond een krachtige en unieke coachingsmethode die sindsdien steeds verder is ontwikkeld. Het uitgangspunt daarentegen blijft hetzelfde, namelijk dat de antwoorden op coachingsvragen te vinden zijn middels het-lichaam-in-beweging.

In 2013 startte Jaap samen met Caroline Renette, de ODC. Hij heeft vele dansers en coaches weten te raken met dit vak en hen opgeleid tot professionele danscoaches. Ook schreef hij drie boeken over DansCoaching en de methodiek die aan dit vak ten grondslag ligt. Het boek Danscoaching – persoonlijke ontwikkeling door fysieke en mentale expressie‘, vormt de basis van de ODC. In 2019 verscheen ‘Dansend tot je essentieBewust zijn in beweging en verbondenheid’ en in 2022 De androgyne man – de dans van het mannelijke en vrouwelijke in de man’.

In 2018 nam Jaap afscheid als mede-eigenaar van de ODC en als vaste docent. Wel is hij nog steeds aan de opleiding verbonden als gastdocent, supervisor en adviseur.

Bestel het het boek Danscoaching